Gootsteen ontstoppen? Doe het zo!

Je kent het wel: al weken merk je dat het water in de gootsteen ietsje langzamer wegloopt dan normaal en ook steeds onfrisser gaat ruiken maar je negeert het, in de (ijdele) hoop dat het vanzelf weggaat. Niet dus! Je moet de gootsteen ontstoppen. Natuurlijk kun je meteen een loodgieter bellen, maar dat kost dan ook direct geld. Soms kom je er niet onderuit, maar probeer eerst eens de volgende manieren om zelf van die verstopping af te komen.

Het eerste wat je probeert, is natuurlijk de goede oude plopper. Dat rode kapje met een houten steel eraan bedoel ik. Plaats de plopper recht over de afvoer, vul de gootsteen met een laagje warm water en maak pompende bewegingen met de plopper. Met een beetje geluk komt de verstopping hiermee los en loopt je gootsteen weer lekker door.

Tips uit grootmoeders tijd (die stiekem vaak goed helpen)

Als de plopper de klus niet geklaard heeft, ga je over op één van de volgende alternatieven. Ze worden al vele decennia met succes toegepast. Dit kan bijvoorbeeld met een mengsel van heet water en soda, dat ervoor zorgt dat klonten vetresten worden opgelost. Los een zak soda op in een emmer heet water en giet dit mengsel in 4 of 5 porties door de gootsteen. Laat het een nacht inwerken en spoel het de volgende ochtend na met heet water. Soda en azijn helpen dan weer tegen het oplossen van kalkresten. Hiervoor moet je een halve liter azijn mengen met een pak soda, wat een bruisend geheel wordt. Giet dat mengsel door de gootsteen en laat ook dit een nacht inwerken. De volgende ochtend even naspoelen met heet water en hopelijk ben je nu van de verstopping af.

Modernere oplosmethodes

Sommige mensen zweren bij een verstopte gootsteen bij het gebruiken van cola. Spoel een liter cola door de gootsteen, laat het ongeveer 30 minuten inwerken en spoel dan na met heet water. Ook kun je nog proberen om heet water met afwasmiddel in te zetten. Afwasmiddel is immers ontwikkeld om vet op te lossen, dus als dat de boosdoener is, kan een emmer heet water met drie flinke knepen afwasmiddel de remedie zijn. Laat het nadat je het door de gootsteen gespoeld hebt een paar uur inwerken en controleer dan of het water weer normaal wegloopt.

Vieze handen maken

Als bovenstaande manieren niet geholpen hebben, bel je óf nu een loodgieter, óf je probeert nog een drietal manieren waar je je handen vuil voor moet willen maken. Op de eerste plaats kun je met een trekveer de verstopping door proberen te prikken. Dit is een instrument dat loodgieters ook gebruiken en je kunt er voor een paar euro zelf een aanschaffen voor dit soort gelegenheden. Zo’n trekveer duw je met één uiteinde zover mogelijk door de gootsteen, in de hoop dat je de verstopping tegenkomt en door kunt prikken, waardoor het water in je gootsteen weer weg kan. Werkt dat ook niet, gebruik dan een hogedrukreiniger om de verstopping los en weg te blazen. Wees er wel op bedacht dat het water er dus met grote kracht inschiet en – als de verstopping standhoudt – even hard weer terug uit de gootsteen spuit. Je laatste optie is om de sifon schoon te maken. Zet er een emmer onder en draai de zwanenhals in het gootsteenkastje los. Vaak zit er allerlei prut en rommel in die bochten en als je dat hebt verwijderd, heb je kans dat de verstopping verdwenen is.

Weersta hoe dan ook de verleiding om de verstopping met een chemisch middel te lijf te gaan, want zo’n middel tast je leidingen zelf aan waardoor je letterlijk van de regen in de drup raakt qua ellende en kosten. Bel dan liever een vakman die je weliswaar moet betalen, maar die ervoor zorgt dat je je kraan snel weer zorgeloos kunt gebruiken!